ΟΙ ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ

Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ Empty ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Τετ Μαρ 14, 2012 12:53 am



ΔΟΞΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΡΙΤΗΣ .

ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΝΗΣ

Ήχος Πλάγιος του Τετάρτου


Κύριε, ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή,
τὴν σὴν αἰσθομένη θεότητα, μυροφόρου ἀναλαβοῦσα τάξιν,
ὀδυρομένη, μύρα σοι, πρὸ τοῦ ἐνταφιασμοῦ κομίζει.
Οἴμοι! λέγουσα, ὅτι νύξ μοι ὑπάρχει, οἶστρος ἀκολασίας
ζοφώδης τε καὶ ἀσέληνος ἔρως τῆς ἁμαρτίας.
Δέξαι μου τὰς πηγὰς τῶν δακρύων,
ὁ νεφέλαις διεξάγων τῆς θαλάσσης τὸ ὕδωρ·
κάμφθητί μοι πρὸς τοὺς στεναγμοὺς τῆς καρδίας
ὁ κλίνας τοὺς οὐρανοὺς τῇ ἀφάτῳ σου κενώσει.
Καταφιλήσω τοὺς ἀχράντους σου πόδας,
ἀποσμήξω τούτους δὲ πάλιν τοῖς τῆς κεφαλῆς μου βοστρύχοις·
ὧν ἐν τῷ παραδείσῳ Εὔα τὸ δειλινόν,
κρότον τοῖς ὠσὶν ἠχηθεῖσα, τῷ φόβῳ ἐκρύβη.
Ἁμαρτιῶν μου τὰ πλήθη καὶ κριμάτων σου ἀβύσσου
τίς ἐξιχνιάσει, ψυχοσῶστα Σωτήρ μου
Μή με τὴν σὴν δούλην παρίδῃς, ὁ ἀμέτρητον ἔχων τὸ ἔλεος.

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ Empty Απ: ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Τετ Μαρ 14, 2012 1:08 am


Ποια ήταν η Κασσιανή και ποιο το τροπάριό της...

Ο θεολόγος που μιλά θεωρεί ως παραφιλολογία το επεισόδιο με τον αυτοκράτορα Θεόφιλο. Η ιστορία βέβαια λέγει άλλα.

Κι εκτός από την ιστορία έχει γραφτεί και όπερα για την Κασσιανή:

Κασσιανή

4πρακτη όπερα του Γ. Σκλάβου σε λιμπρέτο του Σ. Σπεράντσα. Η σύνθεση του έργου διάρκεσε από το 1929 ώς την 1η Σεπτεμβίου 1933, ενώ η ενορχήστρωση τελείωσε τον Αύγουστο του 1936. Η Α' εκτέλεση έγινε στις 30.10. 1959 με μαέστρο τον Α. Παρίδη, σκηνοθέτη τον Φρ. Θεολογίδη, διευθ. χορωδίας τον Μ. Βούρτση, σκηνογράφο τον Β. Φωτόπουλο και ερμηνευτές τους: Λ. Κουρουσόπουλο (Θεόφιλο), [[Βρέτος,_Μαργαρίτης_Παπαχρήστου|Βρέτος,_Μαργαρίτης_Παπαχρήστου|Ν. Παπαχρήστο]] (Μιχαήλ Β'), [[Τζαβάρα,_Αφοί|Τζαβάρα,_Αφοί|Π. Τζαβάρα]] (Ευφροσύνη), Ε. Τερζή (Βάρδα), Β. Γιαννουλάκο (Ακύλα), Σπ. Καλογερά (Δένδερι), Μ. Μωραΐτoυ (Κασσιανή), Σ. Γλαντζή (Θεοδώρα), Γ. Ζάκκα (Πετρωνά), Τ. Τσαχουρίδου (`Aννα), Α. Μορφονιού (Ηγουμένη), Ε. Μαρσέλλο (Θεόδωρο), Α. Πανταζηνάκο (Μάξιμο).

Η υπόθεση έχει ως εξής:

"Α' ΠΡΑΞΗ. 1η Εικόνα. Ο Θεόφιλος διαλέγει για μνηστή του τη Θεοδώρα, προτιμώντας την από την Κασσιανή που έδειξε (τη γνωστή) ετοιμότητα πνεύματος κατά τη διαδικασία εκλογής.

2η Εικόνα. Ο Θεόφιλος καθισμένος στο γραφείο του μετανοεί που δεν διάλεξε την Κασσιανή.

3η Εικόνα. Η Κασσιανή βρίσκεται στο μέγαρό της προσπαθώντας να παρηγορηθεί. Μπαίνει ο Ακύλας και ζητάει το χέρι της. Εκείνη δέχεται. Στη συνέχεια προσέρχεται η αυτοκράτειρα Ευφροσύνη και της ζητάει να παντρευτεί το μετανιωμένο γιο της Θεόφιλο. Η Κασσιανή της γνωστοποιεί ότι ήδη έδωσε υπόσχεση γάμου στον Ακύλα. Η Ευφροσύνη φεύγει θυμωμένη και καταφθάνει ο Μάξιμος με διαταγή του Θεόφιλου. Πρέπει ο Ακύλας να αναχωρήσει αμέσως για εκστρατεία στη Σικελία.


Β' ΠΡΑΞΗ. 1η Εικόνα. Ο Θεόφιλος ανακοινώνει στη Θεοδώρα την νίκη του στρατού της Σικελίας και διοργανώνει γιορτές. Έρχεται ο υπασπιστής Μάξιμος που μεταφέρει γράμμα του Ακύλα προς την Κασσιανή και με προτροπή του Θεόφιλου διαδίδει ότι ο Ακύλας στη Σικελία είναι ερωτευμένος με μια σκλάβα, τη Μαρκελίνα. Η Κασσιανή τον πιστεύει και ο Θεόφιλος μεταθέτει τον Ακύλα στην Κρήτη.

2η Εικόνα. Η λυπημένη Κασσιανή πηγαίνει σε παρεκκλήσι να προσκυνήσει τις απαγορευμένες εικόνες (περίοδος Εικονομαχίας). 'Ερχεται ο Θεόφιλος που την παρακολουθεί και της εκφράζει τη μεγάλη αγάπη του. Εκείνη τον παρακαλεί να την αφήσει ήσυχη στη θλίψη της.

Γ' ΠΡΑΞΗ. 1η Εικόνα. Η Θεοδώρα καλεί την Κασσιανή και τη διαβεβαιώνει ότι οι διαδόσεις είναι ψεύτικες και ότι ο Ακύλας την αγαπάει. Εκείνη φεύγει χαρούμενη για να παρακαλέσει τον Θεόφιλο να φέρει πίσω τον Ακύλα.

2η Εικόνα. Η Κασσιανή βρίσκεται στο εξοχικό παλάτι του Θεόφιλου και τον πείθει να φέρει πίσω τον Ακύλα. Όμως γυρίζοντας στην πόλη η φρουρά της συμπλέκεται με τους κακοποιούς του Πετρωνά. Στη συμπλοκή επεμβαίνει και ο Θεόφιλος κινδυνεύοντας να σκοτωθεί, αλλά τον σώζει κάποιος άγνωστος που πληγώνεται θανάσιμα. Είναι ο Ακύλας, που κρυφάκουσε τη συνομιλία Θεόφιλου-Κασσιανής, έμαθε για τα αισθήματα της αγαπημένης του και τώρα ξεψυχάει στα χέρια της.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΡΑΞΗ. Έχουν περάσει τρία χρόνια. Η Κασσιανή είναι αποσυρμένη σε μοναστήρι. Ακούγοντας τις καλόγριες να ψάλλουν εμπνέεται και γράφει στο αναλόγιο της το γνωστό τροπάριο "Κύριε ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή". Όμως διακόπτει το γράψιμο και κρύβεται, γιατί φτάνει κάποιος ξένος. Είναι ο Θεόφιλος, που διαβάζει το μισοτελειωμένο τροπάριο και προσθέτει μερικούς στίχους. Στη συνέχεια επιχειρεί να μπει στο παρεκκλήσι για να τη συναντήσει, αλλά (ως εικονομάχος) αναχαιτίζεται από την εικόνα του Χριστού. Φεύγει χωρίς να δει την Κασσιανή, η οποία κινείται να τον ακολουθήσει, αλλά συναισθανόμενη τη θέση της μετανιώνει και σωριάζεται συντριμμένη μπροστά στο αναλόγιό της".

ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ http://www.musipedia.gr/

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης