ΟΙ ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

2 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Empty ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Δημοσίευση από aris Τετ Απρ 06, 2011 4:08 pm

Πορεία ίδρυσης των σχολείων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

Η ίδρυση και λειτουργία των σχολείων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης συνιστά κεντρική ενέργεια με την οποία η ελληνική Πολιτεία θέλησε να ανταποκριθεί στη νέα κοινωνική και σχολική πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται από τις αλλαγές στη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού της χώρας μας, αλλαγές που αφορούν στην αύξηση του αριθμού των παλιννοστούντων και αλλοδαπών μαθητών που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία.



Με αφετηρία το ρεύμα παλιννόστησης που σημειώθηκε το 1970 και άρχισε να διογκώνεται από το 1973, η Πολιτεία επιχείρησε να επιλύσει το πρόβλημα της εκπαίδευσης των παιδιών των απόδημων Ελλήνων που επέστρεφαν στην πατρίδα με το Νομοθετικό Διάταγμα 339 του 1974 που αφορά στην ίδρυση και λειτουργία στην Αθήνα ημερησίου εξατάξιου Γυμνασίου αρρένων με στόχο τη διαπαιδαγώγηση και μόρφωση των Ελληνοπαίδων του εξωτερικού [...]


«Ίδρυση και λειτουργία σχολείων αποδήμων ελληνοπαίδων») ιδρύθηκαν στην Αττική για μαθητές που προέρχονται από αγγλόφωνες χώρες (ή αγγλόφωνα σχολεία) ένα δωδεκαθέσιο δημοτικό σχολείο, ένα μικτό γυμνάσιο και ένα μικτό λύκειο γενικής κατεύθυνσης. Επιπλέον, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 1 του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος, στις περιπτώσεις που σε κάθε τμήμα μαθητών υπήρχαν δέκα πέντε (15) τουλάχιστον μαθητές που προέρχονταν από άλλες χώρες, ήταν δυνατή η λειτουργία ιδιαίτερων τμημάτων για αυτούς.



Ακολουθεί το 1985 η ίδρυση και λειτουργία σχολείων αποδήμων ελληνοπαίδων στη Θεσσαλονίκη [...] Για μαθητές που προέρχονται από ξένα σχολεία γερμανόφωνων χωρών. Έτσι, ιδρύονται ένα δωδεκαθέσιο δημοτικό σχολείο, ένα μικτό γυμνάσιο και ένα μικτό λύκειο γενικής κατεύθυνσης. Επιπλέον, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 1 του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος, στις περιπτώσεις που σε κάθε τμήμα μαθητών υπήρχαν δέκα πέντε (15) τουλάχιστον μαθητές που προέρχονταν από αγγλόφωνες ή γαλλόφωνες χώρες, ήταν δυνατή η λειτουργία ιδιαίτερων τμημάτων για αυτούς.


Αποτέλεσμα των παραπάνω διατάξεων ήταν η ίδρυση και λειτουργία των ακόλουθων εννέα (9) σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γνωστών ως «Σχολεία Αποδήμων Ελληνοπαίδων».


aris
aris

Αριθμός μηνυμάτων : 562
Ημερομηνία εγγραφής : 29/09/2010

http://mikros-mikroulis.blogspot.gr/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Empty Απ: ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Δημοσίευση από Admin Πεμ Απρ 07, 2011 2:23 am

!!! Μπράβο! Πολύ καλή επιλογή θέματος!

Να συμπληρώσω ότι ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα του διαπολιτισμού ήταν ο Αλέξανδρος, ο γιος του Φιλίππου και της δικής μας βασιλοπούλας, της Ολυμπιάδας.

Κι ένα τέτοιο παράδειγμα, διαπολιτισμού, μας παρουσίασε προχτές και ο κ. Λερούνης. Παρουσιάζοντας τον πολιτισμό των Καλλάσα. Ένας πολιτισμός που προήλθε κατά την παράδοση από γάμους στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου και γυναικών εκείνου του μακρινού τόπου, το Πακιστάν.

Το παράδειγμα για αυτούς τους γάμους δόθηκε από τον ίδιο τον Αλέξανδρο, που παντρεύτηκε μια αρχοντοπούλα από τη Βακτριανή, τη Ρωξάνη. Ρωξάνη θα πει αστέρι. Και η Βακτριανή βρίσκεται εκεί που σήμερα υπάρχει το βόρειο Αφγανιστάν.

Πολλοί από τους μετανάστες που τώρα βρίσκονται στην Ηγουμενίτσα, δίπλα στο σχολείο και στα σπίτια μας, προέρχονται από τις χώρες αυτές, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Η πορεία τους από κει προς τα δω ακολούθησε την αντίθετη σχεδόν πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου... Εκείνοι βέβαια δε νομίζω να το γνωρίζουν αυτό. Αν και στις λαϊκές τους παραδόσεις επιζεί ακόμη ο θρύλος του Αλέξανδρου. Μόνο που τον αναφέρουν με άλλο όνομα: Σικάντερ, Ισκεντέρ κλπ

Αλλά ακόμη και αν γνωρίζουν πως ήταν Έλληνας, αποκλείεται να ξέρουν πως ακριβώς από δω, από την Ήπειρο, καταγόταν η μητέρα του Αλέξανδρου. Η Ολυμπιάδα όπως την ξέρουν οι πολλοί, ή Πολυξένη όπως την έλεγαν όταν ήταν παιδί ή και Μυρτάλη όπως ονομάστηκε αργότερα. Έτσι κι αλλιώς αυτό δεν το γνωρίζουν και οι περισσότεροι Έλληνες.

Και ίσως θα μπορούσε κανείς να ονειρευτεί ένα φανταστικό διαπολιτισμικό σχολείο όπου θα έσμιγαν οι πολιτισμικές παραδόσεις του δικού μας λαού για τον Αλέξανδρο και οι παραδόσεις εκείνων των χωρών για τον Ισκεντέρ.... Είναι σίγουρο, με βάση όσα μας είπε και ο κ. Λερούνης, πως εκεί θα ανακαλύπταμε πολλά κοινά του δικού μας πολιτισμού με τους πολιτισμούς αυτών των χωρών.

Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 878
Ημερομηνία εγγραφής : 25/02/2008

https://faros.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης