ΟΙ ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα: Οδηγίες αντιμετώπισης κρίσεων

Πήγαινε κάτω

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα: Οδηγίες αντιμετώπισης κρίσεων Empty Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα: Οδηγίες αντιμετώπισης κρίσεων

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Σαβ Απρ 13, 2013 12:04 am

Αναδημοσιεύουμε από το σάιτ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση κρίσεων:

http://dipe.thesp.sch.gr/dipe_last/index.php?option=com_content&view=article&id=1696

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ε.Σχο.Ψ.Ε.)

Οδηγίες αντιμετώπισης κρίσεων. Οι πρώτες 48 ώρες.

(Περιπτώσεις σοβαρού ατυχήματος, τραγωδίας, σεισμού ή τρομοκρατικής επίθεσης)


Οι συνθήκες καταστροφής προκαλούν μια τραυματική εμπειρία ξαφνική, υπερβολική, που ξεφεύγει από τον έλεγχό μας και στην οποία νιώθουμε αδύναμοι να αντιδράσουμε. Η ψυχολογική έρευνα έδειξε ότι ο άνθρωπος σε τέτοιες περιστάσεις αντιδρά με πολύ δυνατά, περίεργα, ασυνήθιστα συναισθήματα. Παρατηρούνται αυξημένο άγχος, σύγχυση, θυμός και το άτομο νιώθει χαμένο, ανήμπορο, αμήχανο να βρει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Είναι φυσιολογικές αντιδράσεις του ανθρώπου στα ανώμαλα, απροσδόκητα γεγονότα. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, βοηθά να τα βγάλουμε πέρα, να έχουμε πιο αποτελεσματική συμπεριφορά και να μειωθούν οι μακρόχρονες ψυχολογικές συνέπειες, αν ακολουθήσουμε τις πιο κάτω οδηγίες:

 Μίλα με άλλους.

 Άφησε τον εαυτό σου να εκφράσει την ανασφάλειά του. Να περιμένεις τα συναισθήματά σου να έχουν διακυμάνσεις και ξαφνικά να σε κατακλύζουν.

 Ξεκουράσου όσο μπορείς.

 Να εναλλάσσεις τις περιόδους ξεκούρασης με περιόδους άσκησης.

 Να τρως στις συνηθισμένες ώρες, ακόμη κι αν νιώθεις ότι δεν έχεις όρεξη.

 Απόφυγε τον καφέ.

 Απόφυγε τη χρήση φαρμάκων ή αλκοόλ.

 Βγες έξω και κάνε παρέα με άλλους.

 Μη νιώθεις άσχημα αν οι συμπεριφορές σου και οι αντιδράσεις σου δε μοιάζουν με αυτές των άλλων.

 Κράτα τις συνήθειές σου και τον καθημερινό ρυθμό ζωής όσο μπορείς.

 Μην πάρεις σημαντικές αποφάσεις ή μην κάνεις αλλαγές σημαντικές στη ζωή σου.

 Να αποκτήσεις ρουτίνες στην καθημερινή σου ζωή.

 Κράτα ημερολόγιο. Να γράφεις όταν έχεις αϋπνία.

 Γράψε σε χαρτί τις σκέψεις σου. Εκφράσου με ποιήματα, μουσική, χορό, επιστολές.

 Να μην ξεχνάς : Όσο κι αν νιώθεις περίεργα και αλλιώτικα δεν έχεις τρελαθεί. Έτσι συνήθως αντιδρούν οι άνθρωποι σε παρόμοιες καταστάσεις.

 Μην αφήνεις τα παιδιά μόνα τους. Απασχόλησέ τα. Παίξε μαζί τους.

 Άφησε τα παιδιά να εκφραστούν. Ενθάρρυνέ τα να περιγράψουν τα βιώματά τους και να κάνουν σχέδια προστασίας σε περίπτωση νέου κινδύνου.

Φυσικά η κάθε περίπτωση κρίσης δεν είναι ίδια με την άλλη και ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετική περίπτωση. Οι βασικές όμως αρχές που προτείνουν οι ψυχολόγοι μπορούν να μας δώσουν τη γενική κατεύθυνση των ενεργειών μας για να αντιμετωπίσουμε κάθε δύσκολη περίπτωση που μας προκαλεί σοκ και έντονη ψυχική αναστάτωση.

Ιδιαίτερο μέλημα όλων μας οφείλουν να είναι οι κρίσεις που απειλούν τον ψυχικό κόσμο των παιδιών. Γιατί εκείνα δεν έχουν την ωριμότητα για να αντιμετωπίσουν την όποια κρίση εντός των πραγματικών της ορίων και έχουν την τάση με μεγενθύνουν τους κινδύνους ή και να προσθέτουν και άλλους που δεν περνάνε από το μυαλό ενός ενήλικα.

Καλό είναι λοιπόν να μην εκθέτουμε άσκοπα τα παιδιά σε καταστάσεις που τα σοκάρουν αλλά αν αυτό συμβεί για οποιοδήποτε λόγο, τουλάχιστον έγκαιρα να επεμβαίνουμε θεραπευτικά και να αποτρέπουμε στο μέτρο του δυνατού τις δυσάρεστες επιπτώσεις.

Δυστυχώς μια τέτοια περίπτωση συνέβη στην περιοχή μας τις τελευταίες μέρες και τόσο τα μεγάλα παιδιά αλλά και τα πολύ μικρά αναστατώθηκαν από δυο απανωτά τραγικά γεγονότα. Και μάλιστα γεγονότα που αφορούσαν νέους ανθρώπους. Ας κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην ξανασυμβούν ποτέ στον τόπο μας τέτοια φαινόμενα. Ας θωρακίσουμε τις ψυχούλες των παιδιών με εκείνα τα όπλα που μπορούν να αποτρέψουν παρόμοιους κινδύνους.

Κρατήστε ανοικτές διόδους επικοινωνίας με τα παιδιά. Μιλήστε τους και ακούστε τα. Ενημερώστε τους δασκάλους του παιδιού σας για όσα ταλαιπωρούν και αναστατώνουν τον ψυχικό κόσμο του παιδιού σας. Συνεργαστείτε μαζί τους για να βρείτε κοινούς τρόπους αντιμετώπισης. Σε δύσκολες και σοβαρές περιπτώσεις μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικών. Ζητήστε από το σχολείο να σας δώσει τηλέφωνα και διευθύνσεις των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών για θέματα ψυχικής υγείας. Υπάρχουν και στην πόλη μας τέτοιες υπηρεσίες και παρέχουν πρόθυμα και δωρεάν τη βοήθειά τους.

Ενισχύστε τους δεσμούς φιλίας, συνεργασίας και αγάπης του παιδιού σας με τα άλλα παιδιά. Όχι μόνο με λόγια αλλά και δίνοντας το καλό παράδειγμα.

Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει θετικές στάσεις και αξίες μέσα από δραστηριότητες ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές κλπ.

Θυμηθείτε την κάθε στιγμή πως με το παράδειγμά σας διδάσκετε το παιδί και του καλλιεργείτε πρότυπα συμπεριφοράς. Και πως όταν τα λόγια δε συνοδεύονται από αντίστοιχα έργα είναι καταδικασμένα να αποτύχουν...

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης